Na úvodní stránku

KDO JSME
   > O nás
   > Kontakty

ČÍM SE ZABÝVÁME
   > Kauzy
   > Projekty
   > Legislativa

CO NABÍZÍME
   > Separáty
   > Rozbory
   > Poradna
   > Poradna pro Prahu 11

ZÁKONY
AKTUALITY
TISKOVÉ ZPRÁVY
Na úvodní stránku
Kauzy

výběr dle kritérií:
území:
      chráněný zájem:
     
      navrhovatel:
     

odpírání informací úřady

týká se území:
chráněný zájem:
navrhovatel:
datum zahájení kampaně: 01. 01. 2003



ohlasy v médiích

- 12.2.2004 článek Jakuba Mračna ve Večerníku Praha
- 14.2.2004 článek Lucie Hrdé ve Večerníku Praha

- 20.2. 2004 otiskl Večerník Praha
odpověď Petra Kužvarta na slova starosty Hovorky
Toto jsme zatím na internetových stránkách Večerníku praha nenašli.


Úředníci odpírají informace
(na internetu má tento článek jiný název: "Úředníci v Nuslích odpírají informace")

Večerník Praha - 12.2.2004

PRAHA - Úředníci na radnici Prahy 4 se stali terčem kritiky. Podle účastníků některých správních řízení totiž záměrně blokují přístup k informacím bez ohledu na zákony. Ani přes oficiální stížnost se však možná nic nezmění.

K roztržce došlo nedávno mezi účastníky správního řízení a úřednicemi na jednom z odborů radnice Prahy 4. Ta patří podle mnohých ohlasů mezi úřady, kde jsou nejméně ochotní úředníci, což se potvrdilo také v tomto případě. "Jako účastník jsem si podle zákona chtěl nechat okopírovat část katastrální mapy, ale úřednice to odmítla s tím, že mi žádné kopie neudělá a že si mohu pouze udělat výpisky," stěžoval si právník Petr Kužvart, který na tomto úřadě řeší hned několik řízení.

Následně proto na neochotu úřednic reagoval tím, že si vlastním fotoaparátem chtěl udělat snímek mapy. "Není přece možné udělat výpisky z mapy," marně zdůvodňoval. Vedoucí zmíněného oddělení totiž reagovala briskně. "Řekli jsme jasně, že žádné kopie dělat nebudete," opáčila a složku ihned zakryla vlastníma rukama. Nato se strhla hádka, jež skončila až stížností podanou tajemníkovi úřadu Richardu Fantovi. Ani on se ale po týdnu neměl k jednoznačnému vyjádření. "Zatím situaci posuzuje naše právní oddělení," řekl Fanta.

Podle něj jde totiž o velmi složitou věc a další postup musí být v souladu s praxí na ostatních úřadech. Právník úřadu Pavel Šimice přitom již před necelým rokem připravil pro vedoucí odborů úřadu informační materiál. "Každý odbor úřadu Prahy 4 může žadateli poskytnout kopii příslušných dokumentů," tvrdí ve zprávě Šimice.

Správní řád, kterým se celá věc řídí, totiž podle právníka vznikal v šedesátých letech, kdy nebyly na úřadech kopírky, takže bylo možné pouze pořizování výpisků. Podle Kužvarta jde o tradičně bezprávný postup úředníků, jímž je právě zmíněný úřad znám. "V protokolu jsme vyzvali tajemníka úřadu, aby tuto zavrženíhodnou a nezákonnou praxi odstranil," dodal Kužvart. Postup, který podle něj i dalších účastníků řízení úřad uplatňuje v posledních letech, má všechny znaky obstrukčního jednání hraničícího se šikanou.

JAKUB MRAČNO


Informace ovládají úředníci

Večerník Praha - 14.2.2004

PRAHA - Katastrální mapy jsou veřejně přístupné a je možné i vytváření jejich kopií. To tvrdí pražský katastrální úřad. Jak ale ukazuje případ z Prahy 4, o kterém VP informoval již včera, ne vždy to skutečně platí. Někde vám mapu ukážou a ochotně okopírují, jinde ne. Většinou totiž záleží na ochotě a benevolenci úředníků.

O případu, kdy úřednice Prahy 4 nedovolila právníkovi Petru Kužvartovi okopírovat část katastrální mapy ze spisu stavebního řízení, informoval VP již včera. Nyní vyvstala otázka, zda měla na takové jednání úřednice právo, či ne. V jiných městských částech je totiž postup zcela jiný.

Jde to bez problémů
"Přístup do spisu běžní občané nemají, nemůžeme jim třeba poskytnout osobní data lidí se stavbou spojených. Informace ale dostanou a na katastrální mapu se samozřejmě podívat smějí, aby věděli, kde se bude co stavět,"řekl vedoucí stavebního odboru Prahy 3 Jiří Kurzweil s tím, že bez problému si mohou zájemci mapu i okopírovat. "Je to do formátu A3,"upřesnil. Podobně to funguje i na pražském katastrálním úřadě. "Katastrální mapy jsou veřejně přístupné a za poplatek je možné si je i okopírovat. Formát A4 je za padesát korun, A3 za sto korun a celý mapový list získáte za 250 korun,"uvedla Magdalena Křížová z pražského katastrálního úřadu.

Co říká zákon?
Jak je tedy možné, že na Praze 4 se Petr Kužvart ke kopii mapy nedostal? Podle ministerstva pro místní rozvoj existují k získání kopie dvě cesty. "Lze využít stavební zákon, kde se říká, že pokud člověk není účastníkem stavebního řízení, musí prokázat odůvodnění svého zájmu o informace," popsal první cestu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. Rozhodnutí je pak na konkrétním úřadě. Lidé ale mohou využít i zákona o svobodném přístupu k informacím. "My osobně nevidíme důvod, proč by úředníci neměli lidem dovolit si prohlédnout nebo okopírovat katastrální mapy,"sdělil Dimun. I ten ale přiznává, že poslední slovo mají zase úředníci. "Buď to povolí, nebo ne, i když my si myslíme, že lidé na ty informace právo mají," dodal s tím, že proti rozhodnutí úřadu se lidé mohou odvolat a věc může skončit i u soudu.

Starosta hájí radnici
Samotný starosta Prahy 4 Zdeněk Hovorka ale kritiku svých úředníků odmítá. "U nás se také můžete podívat na katastrální mapu a můžete si ji i okopírovat," řekl. Petru Kužvartovi to prý úřednice nedovolila, protože nešlo o běžného občana. "Pan Kužvart není běžný občan, je to právník a je znám tím, že vyhledává skulinky v zákoně a vytváří umělé problémy," vysvětlil Hovorka s tím, že obyvatelé Prahy 4 jsou se svými úředníky prý spokojeni. "Ukažte mi nějakou babičku nebo někoho z Prahy 4, kdo u nás nezískal potřebné informace. Nikdo si na nás nestěžoval," zakončil Hovorka.

LUCIE HRDÁ

[ tisk... ]



Benešovsko
  - územní plánování
      - územní plán velkého územního celku okresu Benešov

celá Česká republika
  - (ne)zákonná veřejná správa
      - ! omezování účasti veřejnosti na rozhodování
  - doprava
      - ! Operační program Doprava
  - nespecifikováno
      - snaha vyvlastňovat namísto jednání

celá Praha
  - doprava
      - ! městský okruh - dálnice uprostřed města
      - MÚK Malovanka
  - nespecifikováno
      - ! PragueWatch
  - památková péče
      - ! Karlův most - oprava nebo jeho ničení?
  - územní plánování
      - ! územní plánování v Hlavním městě Praze

Karlín
  - voda - záplavová území
      - River city Prague

nespecifikováno
  - doprava
      - Skanska
  - nespecifikováno
      - ! odpírání informací úřady
      - toto se nedotýká žádné naší kauzy

Podolí
  - (ne)zákonná veřejná správa
      - ! Dva bytové domy v ulici Pod Vyšehradem

Praha_4
  - (ne)zákonná veřejná správa
      - ! Bytový dům Hodkovičky
  - nespecifikováno
      - zástavba Pankrácké pláně

Prosek
  - chráněné území - geologická památka
      - ! Prosecké skály

Vršovice
  - doprava --> ovzduší
      - ! OKC EDEN

3fingers 2003