Na úvodní stránku

KDO JSME
   > O nás
   > Kontakty

ČÍM SE ZABÝVÁME
   > Kauzy
   > Projekty
   > Legislativa

CO NABÍZÍME
   > Separáty
   > Rozbory
   > Poradna
   > Poradna pro Prahu 11

ZÁKONY
AKTUALITY
TISKOVÉ ZPRÁVY
Na úvodní stránku
Kauzy

výběr dle kritérií:
území:
      chráněný zájem:
     
      navrhovatel:
     

omezování účasti veřejnosti na rozhodování

týká se území:
chráněný zájem:
navrhovatel:
datum zahájení kampaně: 01. 01. 1999


omezit účast veřejnosti na rozhodování se snaží mnozí a mají různé způsoby:
1) úředníci ať státních či samosprávnách orgánů buď zcela nezakrytě porušují zákony anebo je účelově dezinterpretují
2) poslanci a ministerstva se snaží změnit zákony tak, aby účast veřejnosti zcela zničili anebo alespoň podstatně ztížili

ad 1) - úřední snahy zbavit se veřejnosti

ad 2) - parlamentní omezování práv veřejnosti


sněmovní tisk 580

Skupina poslanců Miloš Melčák (nezařazený), Michal Pohanka (nezařazený), Karel Sehoř (ODS) a Milan Šimonovský (KDU–ČSL) podali dne 22. srpna 2008 návrh na vydání zákona, který by podstatně omezoval účast veřejnosti v povolování staveb - tím, že by vyloučili působnost § 70 zákona o ochraně přírody a krajiny ve stavebních řízeních.

Dne 22. 9. jednala vláda o poslaneckém návrhu novely ustanovení § 70 zákona č. 114/1992 Sb. - před jejím jednáním jsme k tomu spolu s dalšímu sdruženími vydali tiskovou zprávu. Vláda návrh poslanců odmítla - ČTK o tom 22.9. vydalo tuto zprávu:

"Vláda nepodpoří návrh omezit právo účasti v stavebním řízení

PRAHA (ČTK) - Vláda ve sněmovně nepodpoří poslanecký návrh vzít občanským sdružením právo účastnit se stavebních řízení podle stavebního zákona. Kabinet bude nicméně s autory návrhu diskutovat, stanovisko vlády není "zcela negativní", uvedl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu premiér Mirek Topolánek (ODS). Debata by se mohla odehrát při projednávání komplexní novely zákona o ochraně přírody a krajiny z vládní dílny.

Autoři novely o ochraně přírody a krajiny - bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, Karel Sehoř (ODS) a bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) - tvrdí, že sdružením stačí právo mluvit do územního řízení. Ministerstvo životního prostředí s iniciativou ale zásadně nesouhlasí.

Poslanec Sehoř upozorňuje, že podle něj občanská sdružení nemají ani teď právo účastnit se stavebního řízení. Návrh je podle něj pouze vyjasněním toho, co už je napsáno ve stavebním zákoně. Sdružením podle něj zůstanou práva účastnit se všeho, co předchází stavebnímu řízení. Jde například o rozhodování úřadů o tom, zda někde smí nebo nesmí vzniknout nějaká stavba. Stavební úřady si to ale podle Sehoře někdy špatně vysvětlují a zvou občanská sdružení i ke stavebnímu řízení, což jim však podle něj platný stavební zákon neumožňuje a mezi účastníky je neuvádí.

Ministerstvo životního prostředí je proti. "Absolutní vyloučení účasti veřejnosti ze stavebního řízení, což je nepochybně jeden z nejzásadnějších typů řízení, která se životního prostředí dotýkají, jde naprosto jednoznačně přímo proti programovému prohlášení vlády," řekl nedávno ČTK mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. V koaličním dokumentu se píše, že vláda zachová dosavadní úroveň účasti veřejnosti na rozhodování v životním prostředí, případně zpřesní pravidla pro účast veřejnosti.

Současné platné znění zákona o ochraně přírody a krajiny občanským sdružením přiznává například právo na to, aby je úřady dopředu informovaly o všech zamýšlených zásazích nebo správních řízeních, která se dotýkají ochrany přírody. Sdružení se mohou těchto správních řízení také účastnit. Pokud by se vše ale odehrávalo jako stavební řízení, o tuto výhodu by přišla.

Kašpar tvrdí, že tato práva se vztahují na všechna správní řízení, tedy včetně stavebního, kdy úřad již povoluje vznik konkrétní stavby na daném pozemku. Jako příklad uvedl situaci, kdy by se k podobě a velikosti budovaného obchodního domu mohli vyjadřovat jen majitelé sousedních pozemků, a nikoli lidé ze širšího okolí.

[ tisk... ]



Benešovsko
  - územní plánování
      - územní plán velkého územního celku okresu Benešov

celá Česká republika
  - (ne)zákonná veřejná správa
      - ! omezování účasti veřejnosti na rozhodování
  - doprava
      - ! Operační program Doprava
  - nespecifikováno
      - snaha vyvlastňovat namísto jednání

celá Praha
  - doprava
      - ! městský okruh - dálnice uprostřed města
      - MÚK Malovanka
  - nespecifikováno
      - ! PragueWatch
  - památková péče
      - ! Karlův most - oprava nebo jeho ničení?
  - územní plánování
      - ! územní plánování v Hlavním městě Praze

Karlín
  - voda - záplavová území
      - River city Prague

nespecifikováno
  - doprava
      - Skanska
  - nespecifikováno
      - ! odpírání informací úřady
      - toto se nedotýká žádné naší kauzy

Podolí
  - (ne)zákonná veřejná správa
      - ! Dva bytové domy v ulici Pod Vyšehradem

Praha_4
  - (ne)zákonná veřejná správa
      - ! Bytový dům Hodkovičky
  - nespecifikováno
      - zástavba Pankrácké pláně

Prosek
  - chráněné území - geologická památka
      - ! Prosecké skály

Vršovice
  - doprava --> ovzduší
      - ! OKC EDEN

3fingers 2003